Vad är lösöre?

Vad är lösöre?

Lösöre är alla sorts lösa föremål, allt ifrån dina personliga föremål som din Rolexklocka eller din Gucci väska till ett företags kaffemuggar. I en bostad brukar försäkringsbolagen dela in lösöret i olika grupper där varje område delas in i olika värdegränser.

 

Hur mycket är mina saker värda?

Dina saker eller ditt lösöre är värt så mycket som det kan bevisas vara värt, skulle allt brinna ner är det upp till dig som försäkringstagare att bevisa vad det var du ägde, du har väl försäkring?

Maskiner och väggfasta föremål som köksskåp eller handfat anses höra till byggnation, alltså inte lösöre men de föremål som exempelvis brödrosten är lösöre men hör till gruppen husgeråd/hushållsmaskiner.

Inom lösöresgruppen smycken är det vanligt att din försäkring har ett maxbelopp, i hemmet, ofta 200.000 kr och utanför hemmets väggar 50.000-100.000 kr. Har du större värden än så bör du teckna en tilläggsförsäkring eller enhetsförsäkring som det ofta kallas. Då behöver du ett värderingsintyg som vi på Westling Värdering AB kan utfärda åt dig. Har du exempelvis bara bild på ett föremål kommer du troligtvis vid en förlust inte få någon vettig ersättning eftersom det inte är bevisat att föremålet var ditt, i din ägo, eller att den var äkta.

Om du vill veta mer om värdering så kan du se vår nya video där vi förklarar skillnaden mellan nyvärde och marknadsvärde.

 

Vilka föremål bör jag försäkra?

Det finns ingen exakt regel men de föremål du inte kan bevisa värdet för är viktiga att låta en värderingsman hjälpa dig dokumentera. Det kan gälla klockor, smycken, konst, modeföremål som skor och väskor samt dyrare inredning och möbler. En värdering i hemmet brukar med full dokumentation kosta kring 10.000 kr. I dokumenten finns; numrering, bild, beskrivning och ”Nyvärde”, eller ”Marknadsvärde” för varje föremål. Intyget vi skickar till dig i original är stämplat Westling Värdering och signerat av vår expert och värderingsman via Stockholms Handelskamrar, Jonny Westling. Vi arkiverar alla uppgifter på extern hårddisk och behandlar alla uppgifter konfidentiellt.

©2022 Westling Värdering

Anlitas bland annat av