Vad är guld?

Vad är guld?

Guld är ett grundämne, en ädelmetall och faktiskt också en mineral, den kemiska beteckningen är Au nummer 79 och densiteten eller den specifika vikten för guld är 19,3 gram/cm3. Det heter Au efter det latinska namnet Aurum och är gult till färgen i ren form eller som guldtackor ofta har stansat i sig 999.9/1000=24K.

Westling Värdering AB informerar gärna närmare om vad som är lämpligt att använda i smycken och värdera gärna dina föremål av guld.

 

Vilken densitet eller specifik?

Arkimedes princip, är ett av många intressanta test man kan göra för att ta fram sannolikhet och renhet av guld och guldsmycken. Förenklat: Vikten i luft genom vikten i vatten. Densitet för guld är som ovan nämnt 19,3 gram per kubikcentimeter förutsatt att guldet då är av renhet 24K som är 100% rent guld. I de flesta smycken tillverkade i Europa används 18K eller 75% renhet i guldet, då är densiteten ca 15,3 gram per kubikcentimeter.

 

Vad används guld till?

Guld började främst användas som dekoration, det är mjukt och smidigt att arbeta i och har funnits som värdefull ädelmetall i tusentals år. Det äldsta guldföremål Westling Värdering värderat, är en plakett/mynt ”The Curmsun Disc” från 1000-talet, troligtvis tillhörande Harald Blåtand av Gorm, en Dansk Viking, kanske Danmarks första kung, den väger 25,23 gram och hittades i en krypta under en Kyrka i Polen. Guld har använts som handelsvara och betalningsmedel under alla tider. Nu i modern tid har guld även andra stora användningsområden, i allt från läkarvård till elektronik men även som placering & säkerhet.

 

Vad är guldlegering eller Karat?

För att få mer spänst i ett guldsmycke kan guldet legeras ofta med silver, titan, järn och platinum, koppar, palladium för att bli hållbarare och få en högre lyster. Jonny Westling tycker personligen att roséguld av 25% kopparlegering och 25% palladiumlegerat vituld är vackras. Det Svenska Rödguldet legeras vanligtvis med 10% silver och 15% koppar ner till 75% renhet eller 18K. Vissa väljer att ytbehandla sina smycken med rodium, detta är inte en legering utan en förgyllning eller elektrolytbehandling för att få ett blankt krom-artat utseende.

Om du är intresserad av olika typer av förfalskningar, läs vidare här. Finns det falskt guld?

 

Värdera guld och smycken?

På hemsidan finns ett framtaget arbetsredskap för att ta fram Marknadsvärde och Nyvärde för guldsmycken http://www.westlingvardering.se/guldsnurran/

Det är användbart för försäkringsbolag och privatkunder, även onlinevärdering fungerar för att få ett ungefärligt värde men vill du få ett intyg som är giltigt inom försäkring och försäljning behöver du boka en tid, all värdering görs ”On Spot” och du får allt klart direkt i mötet med FGA Gemmologen Jonny Westling.

©2022 Westling Värdering

Anlitas bland annat av