sextant westling

Navigation på riktigt!

Jag kände en gång en morfar vid namn Monrad. Han var uppväxt som fiskare i Lofoten i Nordnorge. En sjöman av rang, Kapten. Hans berättelser var något utöver det vanliga och jag lyssnade gärna!  Under andra världskriget hade han blivit beskjuten av tyskarna som försökt kapa hans skuta, utan lycka och rundat Kap Horn ett flertal gånger, sett en kaskelottval slåss mot en jättebläckfisk i Kanada och slagits på barerna i Havanna, en riktig sjöman. I slutet av sina år var han bosatt i Oxelösund där jag ibland besökte honom, det var då han berättade för mig om sitt liv och sina resor. När Monrad fyllde 80 år besökte jag honom för att gratulera på dagen, med mig hade jag en flaska Wiskey och lite exklusiv tobak jag visste han gillade, för pipa rökte han såklart. Söndagen efter festligheterna strax innan jag skulle fara hem tog han min hand och sa att han ville ge mig något, något han haft stor nytta av. I en lite racklig trälåda låg hans navigationsredskap från hans storhetstid, hans sextant, kalibrerad senast 1942. Ett minne för all framtid.

sextant

sextant

©2022 Westling Värdering

Anlitas bland annat av