Brudklänning

Det är Bröllopstider!

Jag bär helt vitt exakt en gång om året och då på min gode väns årliga White Party. Min jakt på vita baskläder till denna tillställning påbörjas senast 2 dagar efter den senaste på grund av att det är så vansinnigt svårt att finna helt vita, snygga, lite udda och samtidigt roliga plagg att bygga om. Kanske du tänker ”bygga om”? Joo, det är en nödvändighet. Jag har en förkärlek till att redesigna om det mesta här livet eller för att vara exakt det är ett måste. Jag kan inte äga ett föremål eller ett klädesplagg som jag inte själv har lagt handen på och anledningen till det är mycket enkel: jag ser ett ting och ser vad det skulle kunna bli och sen är det kört. Det är bara att göra om. Jag kommer inte att gilla tingesten förrän jag har skapat min vision av det och om jag inte gillar det kommer det inte att brukas och om det inte brukas har det inte plats i mitt liv och åker helt sonika ut…enkelt!

Det är just nu den tiden på året då bröllopen står likt spön i backen och jag ägnar halva nätterna åt att skapa gästklänningar att infinna mig i. Att jag kommer i färg är en stor sak. Jag tillhör den minoritet i samhället som bara bär svart och är känd för att dra citat som: –”I wear black until I can find something darker”…
Vitt var det ja…

Brudklänningar i vitt drog igång som en trend först under första delen av 1900-talet och är alltså i ett historiskt perspektiv något relativt nytt. Enligt alla vett- och etikett regler jag känner till (typ samtliga men struntar oftast i alla) är det helt ok att bära vilken färg och modell som helst som brud. Det mest vanligt förekommande är trots allt de vita numera klassiska klänningarna med mer eller mindre moderna drag i snitten.

Jag gifte mig i en, hör och häpna, mycket enkel klänning införskaffad i sista minuten på H&M. Det fanns ingenting att välja på utan den klänning som fanns, en stycken, var den det blev. Den passade sådär och såhär i efterhand har jag funderat över varför jag inte bara tog något jag hade i garderoben men som sagt, allt är svart och på den tiden bar jag varken klänning eller kjol; så jag antar att jag tog hänsyn till den äldre generationen i publiken och lät dessa slippa se mig stå brud i svart kostym bredvid min blivande mans plommonlila….

Då det nu var några decennier sedan jag själv vandrade altargången ned och för att bröllop just nu är mer aktuellt än någonsin kände jag att det var dags att ta en tur på stan och testa utbudet. Ärligt…? Mest för att jag alltid har undrat hur jag skulle se ut i en sån där total maräng-historia med extra allt.  Om jag hittade någon? Självklart inte…

Brudklänningar

Slutsats:

  • Gift dig ofta eller planera in ett antal klänningsbyten under dygnet för det är helt enkelt fullständigt hopplöst att välja bara en klänning.
  • Se till att ha riktigt rätt utprovade underkläder alternativt bär inga alls för att underlätta…allt!
  • Idag erbjuder flertalet aktörer dig att hyra klänningen vilket är ett effektivt sätt att spara in på kostnaderna runt alla de klänningsbyten jag verkligen rekommenderar dig att du har.
  • Skor är ett elände att finna men då flertalet klänningar är av full längd går det enligt min etikettbok bra att gå barfota; vilket även underlättar promenaderna upp och ner för trappor, grusgångar, gräsmattor, brudvalser och akuta kisspauser bland buskarna efter middagen; då alla gästerna med allra största sannolikhet kommer att ha gaddat ihop sig och anordnat långa köer till toaletterna.
  • Släp kan bara inte vara för långa men däremot oerhört tunga att släpa runt på. Om du nu tänker dig metervis med släp så se då även över möjligheterna att koppla loss detta efter vigseln eller förhandla till dig en personlig tränare med släpet. Påbörja sedan träningen minst ett halvår innan den stora dagen om du inte redan är en vältränad draghäst vill säga.

Bra att veta:
En brudklänning i begagnat skick har ett oförskämt lågt värde på andrahandsmarknaden och det går att köpa klänningar för några hundralappar. Om du väljer att gå loss på en dyrgrip så bekanta dig redan nu med tanken att klänningen efter din stora dag faktiskt har gjort sitt om du inte planerar ett liv efter detta för den. En vacker klänning på väggen är ett konstverk lika gott som något annat så skyll gärna på mig, hänvisa till den här texten and just shop til´ya Drop!…

Sist men inte minst: enligt de nitiska förespråkarna för tvåsamhet är jag ”fritt fallandes från glasberget”. Som gammal lirare i gamet trotsar jag reglementet och ger er alla blivande brudar ett råd på vandringen längst med livets altargång i alla fall: -”Be yourself – Everyone else is taken”…och om det skulle krisa så kan jag meddela att glasberget inte alls är så tokigt att åka rutschkana i och det funkar även i högklackat!…

                                                                                                                       

©2022 Westling Värdering

Anlitas bland annat av