Bling – Bling

Jag har den stora äran att från tid till annan tillhöra olika team för scenkostym. Ett område som är en hel vetenskap i sig självt och som jag, som i grunden är metallsmed, hamnade inom på grund av metallens förmåga att reflektera ljus. Scenkostym handlar nämligen till stora delar just om ljus och dess olika reflektioner. Det har för min egen del inneburit att jag idag har en lätt förkärlek till bling-bling eller för att vara exakt, jag är besatt av saker som glittrar, och precis som skatan samlar även jag på olika saker som kan reflekterar ljus…det blir tyvärr en hel del det! Vidare lider jag numera även av den högst dåliga smaken att oavsett tillställning alltid bära minst tre saker för mycket som glimmar i takt med vilken överklädd julgran som helst…

Det finns ”kilovis” av metoder för att skapa bling-bling och i följande text utgår jag från några av de som är vanligt förekommande inom scenkostym för underhållningsbranschen; tillika metoder som du själv kan och i mitt tycke bör anamma när du känner att det är dags för tillskott i garderoben, det vill säga, alltid. Läs vidare, bli inspirerad av bilderna, och ”Sparkle up”!

Strass, eller ”glittrande stenar”, har använts till smycken sedan 1700-talet och används där inom än idag men används även flitigt inom scenkostym och haute couture. I tidernas begynnelse var strass tillverkat av halvädelstenen bergkristall och senare av blyglas. Idag finns strass i ett flertal olika färger och former. Stenarnas kvalité varierar från de mindre sprakande stenarna i akryl till de högkvalitativa Swarovski-stenarna av precisionsslipad kristall. Som kuriosa kan nämnas att 1 centimeter textil täckt med 3 mm strass av akryl kan ligga runt cirka 50 öre medan samma centimeter täckt med strass i samma storlek från Swarovski utan problem kan landa på ca 140:-*.  Teknikerna för att ”strassa” skiljer sig åt beroende på vilken typ av sten man använder sig av. Vissa sys fast en och en för hand medan andra kan strykas fast på underlaget och då i ett flertal på en och samma gång. Med en hotfix-applikator kan du även värma fast de förlimmade stenarna en och en för bättre precision. Strass kan även köpas på band på löpmeter, som färdiga applikationer på tyg eller som till exempel klisterark.

Ida Sjöstedt | Malene Birger | Rock by Sweden

 Paljetter betyder ”tunn glänsande skiva” och finns både i metall som i plast. Paljetterna kan vara fristående och sys då fast för hand en och en; färdigträdda i en till flera rader på tråd och resår samt som färdiga applikationer vilka kan sys fast i taxin på vägen till middagen. Det förekommer även paljetter utan hål vilka vanligen har mer av en form än de traditionellt runda paljetterna. Dessa limmas fast men det går ju även att sticka hål i dessa om du istället vill sy fast dom eller bara måste göra ett örhänge av enhörningen du hittade i paljettmixen du precis köpte.

Skor: Michel Kors | Paljettyg i guld: Ohlssons Tyger

Glitter består inom den moderna tillverkningsindustrin främst av mycket små plastpartiklar och finns i alla tänkbara färger. Dessa små komponenter strös ut över det förlimmade underlaget. Tänk på att det är en god idé att spraylacka ovanpå glittret efter applikation då det annars har en tendens att sprida sig vidare. Glitter finns som bekant även inom makeup och är högst effektivt även som kroppsdekor. Äkta guld i form av små glittriga flingor blev populärt för ett antal år sedan och används fortfarande inom bland annat bakning och i olika kropps- och hudvårdsprodukter så det finns ingen anledning att vara blingfri bara för att du står i köket eller precis har stigit ut ur duschen enligt mig.

Skor: Elisabetta Franchi | Fascinator: Debenhamns

Metall i form av nitar och runda stenar har vi sett i parti och minut de senaste åren då trenden att dekorera skor, jackor och väskor med dessa slog stort. Nitar finns med olika fästanordningar där vissa skruvas fast, andra hamras ihop eller där flikar i botten på niten trycks igenom materialet för att sedan vikas ihop för att fästa på baksidan. De fristående metall-stenarna limmas vanligen fast en och en. Nitar och metall-stenar finns i ett stort antal former och storlekar, enskilda eller på olika band och i samtliga klassiska metallfärger. Det finns dekor att köpa som efterliknar metall men som är tillverkat i plast vilket med fördel kan användas när slutresultatet behöver väga modell lättare än lätt.

Metallnitar i plast på band: Ohlssons Tyger

Spegelglas ser vi mindre utav som dekor men är ett högst effektivt sätt att få en stor effekt med små medel. Spegelglas köps lämpligast som mosaik på ark men finns även som mindre fristående lösa plattor vilka samtliga kan limmas fast på underlaget.

Pärlor finns i en uppsjö av modeller, färger, former och av skilda kvalitéer. Pärlbrodyr är likt strass ett självklart inslag på catwalkens haute couture-visningar och så även inom scenkostym. Seed Beads är de pärlor som främst används och det finns i de flesta färger, storlekar och former, från de klassiskt runda till bland annat stavar, tuber och droppar. Kvalité och pris på pärlor skiftar i samma grad som för strass vilket innebär att ett plagg beklätt med pärlor kan kosta allt ifrån några hundralappar till att bli en ekonomiskt riktigt exklusiv historia. Att brodera med pärlor är ett tidskrävande arbete men som tur är finns det för den mer bekväma dekoratören redan färdiga band och applikationer att rocka loss på istället.

Pärlbroderad väst och klänningsliv 1800-tal

För den som känner att nämnda dekormetoder verkar tidskrävande, svåra eller bara besvärliga i största allmänhet kan jag istället varmt rekommendera att köpa ett färdigdekorerat tyg. Att klä in ett befintligt plagg eller delar av en sko i ett glammigt tyg med paljetter, strass, nitar etc. går snabbt och ger dig känslan av ett helt nytt plagg. Glöm inte att limpistolen från och med nu är din bästa vän och att det kan vara en god idé att köpa ett extra strykjärn om du mot förmodan faktiskt använder det du redan har. Om du nu ändå inte riktigt känner dig redo att bära hela plagg som glittrar i takt med julgranarna så kan du alltid dekorera mer sparsamt och på mindre enskilda partier istället. Prova till exempel att byta ut dina knappar i ett befintligt plagg till knappar av strass eller limma fast några få nitar på dina skor och jag lovar jag dig att minst en person kommer att kommentera dina nya investeringar på nästa tillställning … All in!…

*Angivna priser bör ses för vad det är: ett jämförelsepris. Priset på strass är beroende av ett flertal faktorer och är här inte vidare diskuterat.

©Jenny Ewald  Skor: Jeffrey Campbell

©2022 Westling Värdering

Anlitas bland annat av